Atkins Diet

Atkins diet uppkom av Doktor Robert Atkins på 1960-talet. Aktins diet bygger på att man väljer livsmedel som innehåller väldigt lite kolhydrater och att man ska använda proteiner och fetter till 50-75% av kroppens behov av energi, resterande av energibehovet ska komma från kolhydrater. Som vanligt så är det motion som gäller under dieten.


Atkins dietplan

Atkins diet bygger på att man väljer kolhydratfattig kost och tillåter fet mat och kött till en gräns där det inte överstiger ett visst kolhydratintag. Tanken är att när man begränsat kolhydratintaget så kommer kroppen att ställa om förbränningen av främst glukos till förmån förbränning av kroppsfetter. Enligt Atkins teser så ska man undvika transfetter snarare än mättat fett. Precis som GI-dieten så föredrar man livsmedel som innehåller ett lågt glykemiskt index.

Atkinsdieten består av fyra faser:


Introduktionsfasen

Introduktionsfasen är den första fasen som handlar om att försätta kroppen i Ketos. Under denna fas får man bland annat äta äta kött, fisk, ägg, skaldjur, majonnäs, grönsaker som växer ovan jord.

Det som ska undvikas i denna fas är bland annat mjölk, socker, frukt, pasta, ris, bönor, potatis och andra rotfrukter. Man ska undvika alkohol i denna fas och koffeinet skall begränsas. Man rekommenderar daligt intag av multivitamintabletter och att man motionerar. Denna fas pågår under 2 veckors tid eller till bantaren har tappat 10% av sin övervikt.


Viktminskningfasen

Nästa fas är viktminskningsfasen och där ökar man kolhydratintaget med ca 2 gram per vecka. I denna fas försöker man hitta vilken nivå av kolhydratintaget som är kritiskt för ens viktminskning och bedöma vilka livsmedel som orsakar hunger hos en. I denna fas får du även äta alla sorts grönsaker. Viktminskningsfasen pågår tills man är ca 4 kilo från sin målvikt.


Mellanfasen

I den här fasen är tanken att man ska lära sig var sin individuella nivå för konsumtion av kolhydrater är för att inte gå upp i vikt. Det gör man genom att öka intaget av kolhydrater med 10 gram per vecka och sedan hitta vart gränsen går innan man går upp i vikt igen. På så sätt har man en uppskattning på hur mycket kolhydrater man kan äta. Det är viktigt med självdisciplinen under denna fas.


Underhållsfasen

Den sista fasen heter underhållsfasen och det är denna fas du förhoppningsvis lever med resten av livet för att behålla den vikt du lyckats nå. Det gäller alltså att äta enligt de vanor man har lärt sig i tidigare faser och om man misslyckas så börjar man om från början igen med introduktionsfasen.

Källor: Atkinsdieten Dietguiden Wikipedia