GI-Diet

GI-dieten eller GI-metoden är en av de vanligaste dieterna som används i Sverige idag. GI står för Glykemiskt Index och är ett mått på hur snabbt blodsockret stiger. GI-metoden går ut på att man väljer att byta ut livsmedel som innehåller kolhydrater som får blodsockret att stiga upp och ner mot andra livsmedel som får den att hålla en jämnare balans. Som vanligt är det motion i samband med GI-dieten som uppnår bäst resultat.


Glykemiskt Index

Det glykemiska indexet är ett referensvärde som visar hur kolhydratiska livsmedel höjer blodsockret i kroppen. I tidigare undersökningar har man låtit personer äta olika livsmedel med olika sorters kolhydrater i en mängd av 50 gram kolhydrater.

Efter 2 timmar har man sedan mätt blodsockret på personerna och jämfört det med blodsockerhöjningen av 50 gram vitt bröd som har ett GI-värde på 100. Även glukos har 100. Genom att göra dessa prover har man sedan fått fram en olika värden för olika livsmedel som innehåller kolhydrater.

Kortfattat så kan man äta mkt mer av vissa livsmedel än andra och då ändå komma upp i samma mängd av GI-värde. Man väljer också att byta ut snabba kolhydrater mot långsammare.


GI Tabell

Det finns olika tabeller på nätet som visar GI-värden. Det är dock skillnad på dessa eftersom vissa använder Glukos som index och andra använder vetebröd index (vitt bröd). En del sorteras efter GI-värde och andra efter livsmedel.

Söker du på Google efter GI tabell så kommer du märka av att värdena är olika.


GI klubbar

Det finns flertal sidor på nätet som erbjuder klubbmedlemskap där man kan bli medlem mot en avgift och där man får tillgång till flertal verktyg som man kan använda sig av i sin viktnedgång.

Bland annat finns det tabeller som visar GI-värden, personlig statistik där du kan föra in vad du har ätit och dina mått. Många av sidorna har stegprogram och en del har färdiga recept för att man ska kunna planera sina måltider bättre.

Vissa sidor erbjuder även hälsotester för att veta hur de kan förbättra din livsstil till en hälsosammare sådan.

Källor: Viktminskning.dk GiViktkoll Wikipedia